Suun terveydestä

Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa yleisterveyteen. Hampaiden ja suun tulehdukset voivat lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Ne pahentavat sokeritautia ja nivelreumaa sekä vaikuttavat haitallisesti kyseisten sairauksien hoitotasapainoon. Ikääntymisen tai sairauden aiheuttama käsien motoriikan heikentyminen voi vaikeuttaa suun omatoimista puhdistusta. Lisäksi ikääntyneillä voi olla sairauksia kuten dementia, jotka jo sinänsä vaikeuttavat suun hoitoa.

Lääkitysten lisääntyessä suu kuivuu, mikä lisää suusairauksien riskiä. Tällä hetkellä tunnetaan yli 400 lääkettä, jotka vähentävät syljeneritystä. Sylki on keskeisin tekijä suun terveyden ylläpitämisessä ja sen väheneminen aiheuttaa nopeasti suussa erilaisia ongelmia ja kipuja, jolloin myös ikääntyneen elämän laatu heikkenee.

Yli 65-vuotiaista miehistä n. 30 % ja naisista n. 38 % on hampaattomia. Omien hampaiden määrä tulee kuitenkin tulevaisuudessa lisääntymään. Suutulehdukset ovat yleisiä hampaattomilla. N. 30 % proteesien käyttäjistä kärsii proteesien alla olevasta sienitulehduksesta.

Iän lisääntyessä omissa hampaissa tapahtuu muutoksia. Hampaiden kiille ohenee ja haurastuu sekä muuttuu aikaisempaa herkemmin murtuvaksi. Nopeasti etenevän juurikarieksen riski kasvaa. Yli puolet 65–vuotiaista kärsii hampaiden kiinnityskudoksen tuhosta, joka voi hoitamattomana johtaa hampaan irtoamiseen.

Hampaattomilla potilailla leukaluu surkastuu ja limakalvot ohenevat vaikeuttaen proteesien käyttöä, jolloin keinojuuret ovat hyvä apukeino proteesien käytön helpottamisessa.

TIETOA HAMMASTAHNOISTA

Hammastahnan tärkein aineosa on fluori, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä vahvistamalla hammaskiillettä. Natriumfluoridia pidetään parhaana. Fluorin kariesta ehkäisevä vaikutus perustuu siihen, että fluori vähentää kiilteen liukenemista happohyökkäyksen yhteydessä ja tehostaa hampaan pintaa kovettavien mineraalien kiinnittymistä kiilteen pintaan.

Fluorihammastahnan käyttö kahdesti päivässä turvaa yleensä tarvittavan fluorin saannin. Aikuisilla hampaiden harjaukseen tulee käyttää vähintään 3 minuuttia, jotta fluori ennättää vaikuttaa, ja hampaat puhdistuvat riittävästi.

Ikääntyneen suun hammastahnaksi kannattaa siis hellävarainen hammastahna ilman vaahtoavaa ainesosaa tai triklosaania. Esim. Xerostom®-, Biotene®-, BioXtra®- tai Salutem®-tahnat ovat suositeltavia. Mikäli hammastahnat eivät sovellu suun puhdistukseen, voi hampaat harjata laimealla suolavedellä: Tällöin laitetaan puoli teelusikallista suolaa lasilliseen vettä.

TIETOA SUUNHOIDON APUVÄLINEISTÄ

Uusissa väliharjoissa on tukeva varsi, joka helpottaa väliharjan käsittelyä. Väliharjat ovat koon mukaan värikoodattuja ja kärjeltään joko suoria tai taivutettuja.

Humming bird auttaa hammasvälien puhdistamisessa. Siinä on patterilla toimiva hammasvälien puhdistaja. Sähkömoottori tärisyttää vartta ja samalla hieroo ikeniä. Humming birdin avulla voidaan käyttää myös hammastikkua.

Uudet hammasharjat helpottavat suun puhdistamista. Sulkusharja soveltuu esim. implanttikiskon puhdistukseen. Se on kooltaan kapeampi kuin tavallinen hammasharja.

TIETOA PROTEESIEN PUHDISTUKSESTA

Hammasproteesit pestään päivittäin puhdistukseen tarkoitetulla proteesiharjalla kauttaaltaan mahdollisimman hyvin. Proteesiharja olisi suositeltavaa vaihtaa 2 – 3 kuukauden välein kuten hammasharjakin. Proteesien pesussa käytetään mieluiten proteesin pesuun tarkoitettua akryylin puhdistusainetta (Dentu-Creme®). Tilapäisesti pesuaineena voidaan käyttää lämmintä saippuavettä.

Hankaavat hammastahnat voivat naarmuttaa proteesin huokoista ja valmiiksi hieman epätasaista akryylipintaa tehden siitä hyvän kasvualustan bakteereille. Rikkoutumisen välttämiseksi proteesit voidaan pestä haalean, juoksevan veden kanssa puolilleen täytetyn altaan päällä, jolloin vesi estää proteesia särkymästä proteesin pudotessa. Puhdistettaessa proteesista otetaan tukeva ote.

Osa-proteesia käsiteltäessä varotaan metalliosien vääntymistä. Pesun jälkeen proteesit huuhdellaan huolellisesti limakalvoärsytyksen estämiseksi. Proteesien lisäpuhdistukseen on saatavilla veteen liuotettavia poretabletteja, esim. Corega Tabs®.