Hoitokertomuksia
Hoitokertomuksia


Hammashoitopelko & sedaatio
Jos pelkäät hammashoitoa, et ole ainut. Joka kymmenes suomalainen kärsii hammashoitopelosta. Sinua voidaan auttaa tekemällä hoito erikoislääkärin valvomassa sedaatiossa. Hammashoito suoritetaan suonensisäisessä, rauhoittavassa ja kipua lievittävässä esilääkityksessä.
Vaikka olet hoidon ajan hereillä, kipu ja pelko saadaan ehkäistyä suonensisäisellä lääkityksellä. Toimenpiteistä ei jää selkeää muistikuvaa.
Erikoishammaslääkäri Marjaana Kuttila on 29 vuoden ajan tehnyt laajoja ja vaativia hammashoitoja erikoislääkärin valvomassa esilääkityksessä ilman potilaan kokemaa hammashoitopelkoa.
Sedaatio tarkoittaa rauhoittavaa esilääkitystä ennen hammashoitoa. Se on kevyt suonen sisäinen lääkitys, joka rentouttaa, nostaa kipukynnystä ja rauhoittaa nielua. Sedaation antaa ja valvoo aina erikoislääkäri.
Sedaatiossa potilas on koko hoidon ajan hereillä, mutta rauhoittavan lääkityksen vaikutuksesta olo on rentoutunut eikä hammashoidosta jää potilaalle epämiellyttävää muistikuvaa.
Sedaatio auttaa 1-2 tunnin kestoisissa, pelkäävien potilaiden hammashoidoissa ja nopeuttaa vaativia hampaiden toimenpiteitä. Samassa ajassa voidaan suorittaa useampia hammashoitoja kuin ilman esilääkitystä.
Kevyt ruokailu tai välipala on hyvä nauttia pari tuntia ennen toimenpidettä. Toimenpiteen jälkeen vointia seurataan n. tunnin ajan ennen kotiin lähtöä. Kotimatkalla tulee aina olla saattaja, joka on potilaan kanssa toimenpiteen jälkeiseen aamuun asti. Toimenpiteen jälkeen ei voi ajaa autoa.
Sedaatio on Kela-korvattava toimenpide.
Purentakisko
Purentakisko on keino hoitaa leukanivel-ja puremalihasvaivoja, jännityspäänsärkyä ja erilaisia toissijaisia korvaoireita, kuten heijastuvaa korvasärkyä ja joissakin tapauksissa tinnitusta.
Purentakiskon hoitotulokset ovat yleensä hyviä. Otonpolissa Marjaana Kuttilan vastaanotolla valmistetut purentakiskot ovat keittoakryylikiskoja, joita pidetään tutkimuksissa parhaana ja hygienisimpänä kiskomateriaalina. Se kuitenkin vääntyy kuivuessaan.
Purentakiskon tarkoituksena on tasapainottaa purenta, vähentää leukanivelkudoksiin kohdistuvaa kuormitusta ja rentouttaa puremalihaksia. Purentakisko estää myös hampaiden liiallisen kulumisen narskuteltaessa tai tiukasti hampaita yhteen purressa. Sillä on myös positiivinen vaikutus niskavaivoihin.
Kiskoa käytetään yleensä vain öisin, mutta joissakin tapauksissa saattaa olla tarpeen käyttää sitä myös päivisin. Hoitoajan pituus vaihtelee oireiden mukaisesti. Osalla potilaita kisko on hyvä apu useiden vuosien ajan. Kisko tulee kontrolloida hampaiden vuositarkastuksen yhteydessä, tai valmistettaessa uusia paikkoja.
White Spot-hoito
Onko hampaissasi valkoisia ja rusehtavia läikkiä tehden hampaista epäsiistin näköiset? Ovatko laikukkaat hampaat arat kylmälle, kuumalle tai ilmalle?
Fluoroosin aiheuttamiin laikkuihin ja viiruihin White Spot- hoito tarjoaa kivuttoman avun. White spot -hoito tasoittaa hampaiden väriä ja poistaa vihlonnan. Hoito alkaa hammaslääkärin tai suuhygienistin maksuttomalla konsultaatiolla, jossa arvioidaan hoidon sopivuus sinulle ja päätetään, mitkä hampaat hoidetaan. Tämän jälkeen hampaat valkaistaan joko kevyt tai tehovalkaisulla. Riippuen valkaisutyypistä White Spot-hoito voidaan toteuttaa 1–2 viikon kuluttua valkaisusta. White Spot-hoidossa hampaan pinta tehdään huokoiseksi, jonka jälkeen pinta käsitellään nestemäisellä paikka-aineen kaltaisella aineella (resiini), joka tukkii huokoisuuden. Hampaan pinnan käsittely tasoittaa väriä ja vie vihlontaa. Kaikkia kiillemuutoksia ei kuitenkaan voida hoitaa, sillä osa muutoksista on liian syvällä hampaan pinnassa. Parannus ulkonäköön on yksilöllinen.
Hoitopolku: konsultaatio 30 min -> teho/kevyt valkaisu -> White spot-hoito, 60 min/90 min/120 min
White Spot hinnat:
Konsultaatio 30 min, maksuton
Kevytvalkaisu 15-30 min, 60 euroa tai tehovalkaisu 90 min, 280 euroa
White spot -hoito (resiinihoito):
60 min, 300 e (n. 4 hammasta)
90 min, 400 e (n. 10 hammasta)
120 min, 650 e (n. 20 hammasta)
Hoitoja vastaanotollamme tekee yleishammaslääkäri Jenni Kuttila-Saari ja suuhygienisti Noora Nuutinen.
Kalvo-oikominen
Invisalign ja SureSmile kalvo-oikominen
Kalvo-oikominen on huomaamaton tapa oikoa virheellisessä asennossa olevat hampaat. Ohut läpikuultava kalvo takaa hyvän estetiikan.
Oikomishoidon aikana kalvoa käytetään 20–22 tuntia päivässä. Kalvot vaihdetaan suunnitellusti 1–2 viikon välein uusin, jolloin hampaat alkavat vähitellen siirtyä. Hammaslääkärikäyntejä oikomishoidon aikana tulee 6–8 viikon välein oman hoitosuunnitelman mukaisesti. Esteettiset hoidot kestävät 6–10 kk ja laajat purennalliset oikomishoidot 10–18 kk.
Oikomishoito sopii kaikille aikuisille ja useimmille teini-ikäisille.
Alkoiko oikominen kiinnostamaan?
Hoito alkaa maksuttomalla konsultaatiokäynnillä. Konsultaatiokäynnin yhteydessä voidaan halutessasi ottaa jäljennökset ja valokuvat oikomishoidon suunnitelmaa varten. Oikomishoidon suunnitelma maksaa 250 euroa ja veloitetaan jäljennösten oton yhteydessä. SureSmile oikomishoidoissa maksat hoitosuunnitelmasta vain, jos aloitat hoidon eli 245 euroa. Hoitosuunnitelman saat n. viikon kuluttua sähköpostiisi. Suunnitelmasta näet arvion käyntien määrästä, kalvojen määrän, hoitosi tarkan hinnan sekä ennen/jälkeen valokuvat hymystäsi. Kun olet hyväksynyt hoitosuunnitelman, hammaslääkäri tilaa hoitoon tarvittavat kalvot.
Voit varata maksuttoman oikomiskonsultaatiokäynnin helposti puhelimitse puh. 044 712 4222.
Oikomishoito päättyy, miten hampaat pysyvät paikoillaan.
Oikomishoidon jälkeistä vaihetta kutsutaan retentiovaiheeksi, jolloin hampaiden uusi asento hammasrivissä vankistuu. Oikomishoidon päätteeksi sinulle valmistetaan retentiokalvo, joka pitää hampaat uudessa asennossaan. Ensimmäiset 2 kk retentiokalvoa käytetään 22 tuntia päivässä, jonka jälkeen kalvon käyttöä vähitellen vähennetään 4 tuntia kerrallaan. Lopulta retentiokalvosta tulee yökäyttöinen. Öisin retentiokalvoa tulisi käyttää oikomishoidon jälkeen 1–2 vuotta.
Invisalignin Vivera retentiokalvoja tulee aina 3 paria ja näillä kalvoilla pärjää 1–5 vuotta.
Oikomishoitojen hinnat
Invisalign
Hoitosuunnitelma 250 euroa
12 kk + kestävät oikomishoidot alk. 5 326 eur. (Keskimäärin hinnat 5326–6326 eur.)
6–11 kk kestävät esteettiset oikomishoidot alk. 3 526 eur. (Keskimäärin hinnat 3526–4276 eur.)
SureSmile hoidot:
Hoitosuunnitelma 245 eur.peritään vain hoidon alkaessa, maksuton peruutus hoitosuunnitelmavaiheessa
yli 5kk kestävä Complete hoito 3 030 eur.
Uudet Select hoidot: hoitosuunnitelma 245 eur., laboratoriokulut 25 eur./kalvo, hammaslääkärin käynnit 200 eur./käynti. Jos tarvitaan viimeistelykalvoja, uusi hoitosuunnitelma 95 eur.
Esimerkkihinnat:
3kk Select hoidosta: hoitosuunnitelma 14 kalvoa, 3 käyntiä hammaslääkärillä yhteensä 845 eur.
Retentiokalvot:
Invisalignin Vivera 3 paria kalvoja 376 eur.
Lumiliner retentiokalvo 3 paria 150 eur. tai erikseen 40 eur./kalvo (kuljetusmaksu 25 eur.)
Huolettaako oikomisen hinta?
Maksun voit suorittaa osissa vastaanoton oman laskutuksen kautta, jolloin maksuihin ei tule ylimääräisiä kuluja, kuten korkoja tai käsittelymaksuja. Käytännössä tämä tarkoittaan, että jokaisella vastaanottokäynnillä sinulta veloitetaan sovittu summa.
Oikaisuhoitoja vastaanotollamme tekee yleishammaslääkärimme Jenni Kuttila-Saari.
Hampaiden valkaisu
Hampaiden värjäytymiseen on useita syitä. Lääkkeet, hammastapaturmat, juurentäytteet sekä ruoka-aineet ja elintarvikkeet voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä ajan mittaan. Jotkin värjäymät ovat pinnallisia ja toiset sisäisiä. Suuhygienistin suorittama valkaisu onkin hyvä vaihtoehto värjäytyneiden hampaiden turvalliseen valkaisuun.
Valkaisun toimintaperiaate
Valkaisu perustuu siihen, että karbamidiperoksidi ja vetyperoksidi läpäisevät kiilteen ja dentiinin. Peroksidit muuttuvat happiradikaaleiksi ja hajottavat hampaan värjäytymisen aiheuttaneita pienhiukkasia hampaan sisällä. Näin hampaan sisäinen väri muuttuu vaaleammaksi. Peroksidien teho hampaiden valkaisussa on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Valkaisuaineet eivät vahingoita kiillettä eikä dentiiniä.
Valkaisun vaikutus paikkoihin
Vaikka valkaisuaineet vapauttavat hampaaseen suuren määrän happea, ne eivät heikennä paikkoja. Jos valkaisu tehdään ennen paikkausta, valkaisun jälkeen pidetään 1 – 10 vrk:n tauko. Vanhat paikat eivät yleensä vaalene valkaisussa, vaan väriero hampaan ja paikan välillä lisääntyy. Suosittelemmekin ensin valkaisua ja aikaisintaan kahden viikon kuluttua tummien, vanhojen paikkojen uusimista muovilla. Myös kiilteen laikullisuus voi aluksi korostua, mutta väri tasaantuu kahden viikon aikana.
Miten kauan valkaisutulos säilyy?
Valkaisun tulokset ovat hyvin pysyviä, mutta potilaan ravitsemuksesta ja elintavoista riippuen toimenpide voidaan joutua uusimaan tietyin väliajoin. Valkaisun jälkeen värjääviä ruoka-aineita (kahvi, coca-cola, yskänlääke, tupakka, nuuska, tee, punaviini, curry, soija, sitrushedelmät, klooriheksidiiniä sisältäviä suuvesiä tai hammastahnoja) tulee välttää kahden vuorokauden ajan. Valkaisutulosta voidaan ylläpitää kotivalkaisuainein.
Aiheuttaako valkaisu hampaiden viiltoherkkyyttä?
Hampaiden sensitiivisyys on valkaisun yleinen haittavaikutus. Jos hampaiden viiltoa esiintyy, se on ohimenevää ja häviää pian valkaisun päätyttyä. Useimmat valkaisutuotteet sisältävät kaliumnitraattia ja fluoridia, jotka vähentävät hampaiden viiltoherkkyyttä. Kaliumnitraatti tunkeutuu kiilteen ja dentiinin läpi pulpaan asti. Se toimii kipulääkkeen tai puudukkeen tavoin. Fluoridi toimii ensisijaisesti hampaan sisäisten tubulusten tukkijana hidastaen hampaan sisäistä nestevirtausta ja tästä aiheutuvaa viiltoa.
Yhteenveto valkaisusta
American Association of Dental Researchin havainnot vahvistavat, että valkaisu itse asiassa vähentää sensitiivisyyttä, suojaa kariekselta ja lisää kiilteen mikrokovuutta. Näin ollen se parantaa kiilteen kokonaisterveyttä. Valkaisun aikana ympäröivät kudokset suojataan. Käytämme valkaisumenetelmänä Opalescence Boost 40 % geelivalkaisua. Valkaisun jälkeen suosittelemme hampaiden päivittäistä harjausta valkaisevalla Opalescence tahnalla valkaisun ylläpitämiseksi ja kiilteen fluoripitoisuuden lisäämiseksi.
Hammasasemallamme valkaisuja tekevät hammaslääkäri Jenni Kuttila-Saari sekä suuhygienisti Noora Nuutinen
Purentavaivat
Kyse on lihasten, nivelten ja niiden ympäristössä olevien kudosten sairaudesta, toimintahäiriöstä tai kiputilasta. Purentavaivat liittyvät läheisesti tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin ja ovat hammassäryn jälkeen yleisin pään alueen kiputila. 7 – 9 % suomalaisista kärsii hoitoa vaativasta toimintahäiriöstä. Se on kahdesta kolmeen kertaan yleisempi naisilla kuin miehillä.
Oireita ovat puremalihasten tai leukanivelen kipu varsinkin syödessä, suun rajoittunut avaus tai leuka-niveläänet. Kipu on luonteeltaan tylppää ja vaihtelee vuorokausiaikojen mukaan. Se voi olla ohimolle paikallistuvaa aamupäänsärkyä tai korvakipua, johon lääkärin tutkimuksissa ei löydy selitystä. Purentaelimistön toimintahäiriöpotilailla onkin usein huomattavasti enemmän lääkärin päivystyskäyntejä mm. epämääräisen korvakivun vuoksi. He kärsivät usein stressistä ja stressiperäisistä vaivoista.
Bruksismi eli hampaiden tiukka, äänetön yhteen pureminen tai äänekäs narskuttaminen, on hampaita kuluttava ja purentaelimistöä ylirasittava, salakavala ongelma. Se aiheuttaa paikkojen lohkeamisia ja hampaiden voimakasta kulumista. Lisäksi se aiheuttaa kipua kasvojen ja niskojen lihaksistossa sekä leukanivelissä. Äänettömästä hampaiden tiukasta yhteen purennasta potilas ei yleensä tiedä itse.
Purentaelimistön toimintahäiriöpotilaat saavat huomattavaa apua suuhun valmistettavasta akryylistä tehdystä yökäyttöisestä purentakiskosta, fysioterapiasta ja kotona tehtävistä kasvoja rentouttavista harjoitteista. Purentakiskon hyödystä lihas- ja nivelkipuun kasvojen alueella on useita kansainvälisiä tutkimuksia.
Suun puhdistuksen apuvälineet
Uusissa väliharjoissa on tukeva varsi, joka helpottaa väliharjan käsittelyä. Väliharjat ovat koon mukaan värikoodattuja ja kärjeltään joko suoria tai taivutettuja.
Humming bird auttaa hammasvälien puhdistamisessa. Siinä on patterilla toimiva hammasvälien puhdistaja. Sähkömoottori tärisyttää vartta ja samalla hieroo ikeniä. Humming birdin avulla voidaan käyttää myös hammastikkua.
Uudet hammasharjat helpottavat suun puhdistamista. Sulkusharja soveltuu esim. implanttikiskon puhdistukseen. Se on kooltaan kapeampi kuin tavallinen hammasharja.
Proteesin puhdistus
Hammasproteesit pestään päivittäin puhdistukseen tarkoitetulla proteesiharjalla kauttaaltaan mahdollisimman hyvin. Proteesiharja olisi suositeltavaa vaihtaa 2 – 3 kuukauden välein kuten hammasharjakin. Proteesien pesussa käytetään mieluiten proteesin pesuun tarkoitettua akryylin puhdistusainetta (Dentu-Creme®). Tilapäisesti pesuaineena voidaan käyttää lämmintä saippuavettä.
Hankaavat hammastahnat voivat naarmuttaa proteesin huokoista ja valmiiksi hieman epätasaista akryylipintaa tehden siitä hyvän kasvualustan bakteereille. Rikkoutumisen välttämiseksi proteesit voidaan pestä haalean, juoksevan veden kanssa puolilleen täytetyn altaan päällä, jolloin vesi estää proteesia särkymästä proteesin pudotessa. Puhdistettaessa proteesista otetaan tukeva ote.
Osa-proteesia käsiteltäessä varotaan metalliosien vääntymistä. Pesun jälkeen proteesit huuhdellaan huolellisesti limakalvoärsytyksen estämiseksi. Proteesien lisäpuhdistukseen on saatavilla veteen liuotettavia poretabletteja, esim. Corega Tabs®.
Suun terveydestä
Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa yleisterveyteen. Hampaiden ja suun tulehdukset voivat lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Ne pahentavat sokeritautia ja nivelreumaa sekä vaikuttavat haitallisesti kyseisten sairauksien hoitotasapainoon. Ikääntymisen tai sairauden aiheuttama käsien motoriikan heikentyminen voi vaikeuttaa suun omatoimista puhdistusta. Lisäksi ikääntyneillä voi olla sairauksia kuten dementia, jotka jo sinänsä vaikeuttavat suun hoitoa.
Lääkitysten lisääntyessä suu kuivuu, mikä lisää suusairauksien riskiä. Tällä hetkellä tunnetaan yli 400 lääkettä, jotka vähentävät syljeneritystä. Sylki on keskeisin tekijä suun terveyden ylläpitämisessä ja sen väheneminen aiheuttaa nopeasti suussa erilaisia ongelmia ja kipuja, jolloin myös ikääntyneen elämän laatu heikkenee.
Yli 65-vuotiaista miehistä n. 30 % ja naisista n. 38 % on hampaattomia. Omien hampaiden määrä tulee kuitenkin tulevaisuudessa lisääntymään. Suutulehdukset ovat yleisiä hampaattomilla. N. 30 % proteesien käyttäjistä kärsii proteesien alla olevasta sienitulehduksesta.
Iän lisääntyessä omissa hampaissa tapahtuu muutoksia. Hampaiden kiille ohenee ja haurastuu sekä muuttuu aikaisempaa herkemmin murtuvaksi. Nopeasti etenevän juurikarieksen riski kasvaa. Yli puolet 65–vuotiaista kärsii hampaiden kiinnityskudoksen tuhosta, joka voi hoitamattomana johtaa hampaan irtoamiseen.
Hampaattomilla potilailla leukaluu surkastuu ja limakalvot ohenevat vaikeuttaen proteesien käyttöä, jolloin keinojuuret ovat hyvä apukeino proteesien käytön helpottamisessa.
Hammastahnoista
Hammastahnan tärkein aineosa on fluori, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä vahvistamalla hammaskiillettä. Natriumfluoridia pidetään parhaana. Fluorin kariesta ehkäisevä vaikutus perustuu siihen, että fluori vähentää kiilteen liukenemista happohyökkäyksen yhteydessä ja tehostaa hampaan pintaa kovettavien mineraalien kiinnittymistä kiilteen pintaan.
Fluorihammastahnan käyttö kahdesti päivässä turvaa yleensä tarvittavan fluorin saannin. Aikuisilla hampaiden harjaukseen tulee käyttää vähintään 3 minuuttia, jotta fluori ennättää vaikuttaa, ja hampaat puhdistuvat riittävästi.
Ikääntyneen suun hammastahnaksi kannattaa siis hellävarainen hammastahna ilman vaahtoavaa ainesosaa tai triklosaania. Esim. Xerostom®-, Biotene®-, BioXtra®- tai Salutem®-tahnat ovat suositeltavia. Mikäli hammastahnat eivät sovellu suun puhdistukseen, voi hampaat harjata laimealla suolavedellä: Tällöin laitetaan puoli teelusikallista suolaa lasilliseen vettä.

