Purentavaivat

Purentaelimistön toimintahäiriö, tavallinen purentavaiva

Kyse on lihasten, nivelten ja niiden ympäristössä olevien kudosten sairaudesta, toimintahäiriöstä tai kiputilasta. Purentavaivat liittyvät läheisesti tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin ja ovat hammassäryn jälkeen yleisin pään alueen kiputila. 7 – 9 % suomalaisista kärsii hoitoa vaativasta toimintahäiriöstä. Se on kahdesta kolmeen kertaan yleisempi naisilla kuin miehillä.

Oireita ovat puremalihasten tai leukanivelen kipu varsinkin syödessä, suun rajoittunut avaus tai leuka-niveläänet. Kipu on luonteeltaan tylppää ja vaihtelee vuorokausiaikojen mukaan. Se voi olla ohimolle paikallistuvaa aamupäänsärkyä tai korvakipua, johon lääkärin tutkimuksissa ei löydy selitystä. Purentaelimistön toimintahäiriöpotilailla onkin usein huomattavasti enemmän lääkärin päivystyskäyntejä mm. epämääräisen korvakivun vuoksi. He kärsivät usein stressistä ja stressiperäisistä vaivoista.

Bruksismi eli hampaiden tiukka, äänetön yhteen pureminen tai äänekäs narskuttaminen, on hampaita kuluttava ja purentaelimistöä ylirasittava, salakavala ongelma. Se aiheuttaa paikkojen lohkeamisia ja hampaiden voimakasta kulumista. Lisäksi se aiheuttaa kipua kasvojen ja niskojen lihaksistossa sekä leukanivelissä. Äänettömästä hampaiden tiukasta yhteen purennasta potilas ei yleensä tiedä itse.

Purentaelimistön toimintahäiriöpotilaat saavat huomattavaa apua suuhun valmistettavasta akryylistä tehdystä yökäyttöisestä purentakiskosta, fysioterapiasta ja kotona tehtävistä kasvoja rentouttavista harjoitteista. Purentakiskon hyödystä lihas- ja nivelkipuun kasvojen alueella on useita kansainvälisiä tutkimuksia.