Nenä tukossa ja poskia pakottaa, onko poskiontelotulehdus?

Vastaanotollani käy usein potilaita, joita on hoidettu antibiooteilla diagnoosina poskiontelotulehdus, kysymässä onko leikkaushoidosta apua. Myönteisen vastauksien saaja on vain joka neljäs. Missä meni pieleen?

Poskiontelotulehdus on miltei aina viruksen aiheuttaman nuhan jälkitauti. Viruksen aiheuttama nuha ja tukkoisuus särkee kyllä poskia, mutta kyse on nenäkäytävän kieiden limakalvojen heijastamasta särystä poskiin. Särky kyllä voimistuu kumartuessa, mutta se ei ole oire poskiontelotulehduksesta. Märkäinen poskionteluhdus ei aiheuta poskisärkyä, jos ei ole kyse kuumeisesta, rajusta taudinkulusta. Esimerkkinä olen hoitanut potilaita, joila on virustaudin aikana molempien poskien särkyä. Kun toiseen poskionteloon tulee märkäinen tulehdus, sen puolen posken särky lakkaa ja virustaudin puoleinen särkee edelleen.
Muita syitä poskisärkyyn nuhan yhteydessä ovat kaularangan ja puremalihasten heijastekipu, sisäilmaongelman tulehduttamat nenän limakalvot, voimakas pölyaltistus, esim. vanhaa rakennusta siivotessa, voimakkaat allergisen nuhan oireet ja hammasjuurentulehdus.

Virusnuhan aiheuttaman poskisäryn hoito on nenän paikallishoitoa avaavilla nenäsuihkeilla ja särkylääkkeellä. Jos oireisto pitkittyy yli viikon, kannattaa käydä korvalääkärissä tutkituttamassa nenän limakalvojen ja poskionteloiden tila. Ultraääni auttaa diagnoosin tekoa, mutta on epäluotettava kokemattomissa käsissä.