Hampaiden valkaisu

Valkaise hampaasi

Hampaiden värjäytymiseen on useita syitä. Lääkkeet, hammastapaturmat, juurentäytteet sekä ruoka-aineet ja elintarvikkeet voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä ajan mittaan. Jotkin värjäymät ovat pinnallisia ja toiset sisäisiä. Suuhygienistin suorittama valkaisu onkin hyvä vaihtoehto värjäytyneiden hampaiden turvalliseen valkaisuun.

Valkaisun toimintaperiaate

Valkaisu perustuu siihen, että karbamidiperoksidi ja vetyperoksidi läpäisevät kiilteen ja dentiinin. Peroksidit muuttuvat happiradikaaleiksi ja hajottavat hampaan värjäytymisen aiheuttaneita pienhiukkasia hampaan sisällä. Näin hampaan sisäinen väri muuttuu vaaleammaksi. Peroksidien teho hampaiden valkaisussa on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Valkaisuaineet eivät vahingoita kiillettä eikä dentiiniä.

Valkaisun vaikutus paikkoihin

Vaikka valkaisuaineet vapauttavat hampaaseen suuren määrän happea, ne eivät heikennä paikkoja. Jos valkaisu tehdään ennen paikkausta, valkaisun jälkeen pidetään 1 – 10 vrk:n tauko. Vanhat paikat eivät yleensä vaalene valkaisussa, vaan väriero hampaan ja paikan välillä lisääntyy. Suosittelemmekin ensin valkaisua ja aikaisintaan kahden viikon kuluttua tummien, vanhojen paikkojen uusimista muovilla. Myös kiilteen laikullisuus voi aluksi korostua, mutta väri tasaantuu kahden viikon aikana.

Miten kauan valkaisutulos säilyy?

Valkaisun tulokset ovat hyvin pysyviä, mutta potilaan ravitsemuksesta ja elintavoista riippuen toimenpide voidaan joutua uusimaan tietyin väliajoin. Valkaisun jälkeen värjääviä ruoka-aineita (kahvi, coca-cola, yskänlääke, tupakka, nuuska, tee, punaviini, curry, soija, sitrushedelmät, klooriheksidiiniä sisältäviä suuvesiä tai hammastahnoja) tulee välttää kahden vuorokauden ajan. Valkaisutulosta voidaan ylläpitää kotivalkaisuainein.

Aiheuttaako valkaisu hampaiden viiltoherkkyyttä?

Hampaiden sensitiivisyys on valkaisun yleinen haittavaikutus. Jos hampaiden viiltoa esiintyy, se on ohimenevää ja häviää pian valkaisun päätyttyä. Useimmat valkaisutuotteet sisältävät kaliumnitraattia ja fluoridia, jotka vähentävät hampaiden viiltoherkkyyttä. Kaliumnitraatti tunkeutuu kiilteen ja dentiinin läpi pulpaan asti. Se toimii kipulääkkeen tai puudukkeen tavoin. Fluoridi toimii ensisijaisesti hampaan sisäisten tubulusten tukkijana hidastaen hampaan sisäistä nestevirtausta ja tästä aiheutuvaa viiltoa.

Yhteenveto valkaisusta

American Association of Dental Researchin havainnot vahvistavat, että valkaisu itse asiassa vähentää sensitiivisyyttä, suojaa kariekselta ja lisää kiilteen mikrokovuutta. Näin ollen se parantaa kiilteen kokonaisterveyttä. Valkaisun aikana ympäröivät kudokset suojataan. Käytämme valkaisumenetelmänä Opalescence Boost 40 % geelivalkaisua. Valkaisun jälkeen suosittelemme hampaiden päivittäistä harjausta valkaisevalla Opalescence tahnalla valkaisun ylläpitämiseksi ja kiilteen fluoripitoisuuden lisäämiseksi.

Hammasasemallamme valkaisuja tekevät hammaslääkäri Jenni Kuttila-Saari sekä suuhygienisti Noora Nuutinen.

White spot -hoito

Onko hampaissasi valkoisia ja rusehtavia läikkiä tehden hampaista epäsiistin näköiset? Ovatko laikukkaat hampaat arat kylmälle, kuumalle tai ilmalle? 

Fluoroosin aiheuttamiin laikkuihin ja viiruihin White Spot- hoito tarjoaa kivuttoman avun. White spot -hoito tasoittaa hampaiden väriä ja poistaa vihlonnan. Hoito alkaa hammaslääkärin tai suuhygienistin maksuttomalla konsultaatiolla, jossa arvioidaan hoidon sopivuus sinulle ja päätetään, mitkä hampaat hoidetaan. Tämän jälkeen hampaat valkaistaan joko kevyt tai tehovalkaisulla. Riippuen valkaisutyypistä White Spot-hoito voidaan toteuttaa 1–2 viikon kuluttua valkaisusta. White Spot-hoidossa hampaan pinta tehdään huokoiseksi, jonka jälkeen pinta käsitellään nestemäisellä paikka-aineen kaltaisella aineella (resiini), joka tukkii huokoisuuden. Hampaan pinnan käsittely tasoittaa väriä ja vie vihlontaa. Kaikkia kiillemuutoksia ei kuitenkaan voida hoitaa, sillä osa muutoksista on liian syvällä hampaan pinnassa. Parannus ulkonäköön on yksilöllinen. 

Hoitopolku: konsultaatio 30 min -> teho/kevyt valkaisu -> White spot-hoito, 60 min/90 min/120 min 

White Spot hinnat:

Konsultaatio 30 min, maksuton

Kevytvalkaisu 15-30 min, 60 euroa tai tehovalkaisu 90 min, 280 euroa

White spot -hoito (resiinihoito):

60 min, 300 e (n. 4 hammasta)

90 min, 400 e (n. 10 hammasta)  

120 min, 650 e (n. 20 hammasta) 

Hoitoja vastaanotollamme tekee yleishammaslääkäri Jenni Kuttila-Saari ja suuhygienisti Noora Nuutinen.

Kuvat: ennen ja jälkeen resiinihoidon