Hammaslääkäri
Tarkastus
Hammaslääkärin tarkastuksissa on hyvä käydä vuosittain. Hammaslääkäri tutkii suun hammas hampaalta, tarkastaa limakalvot sekä leukanivelten ja purennan tilanteen. Tarkastuksen yhteydessä otetaan usein kokoleuan röntgenkuva, OPTG, tai sivualueiden röntgenkuvat, BW. Röntgenkuvalla päästään tarkastelemaan mahdollisia piileviä tulehduksia, hankalia reikiä ja luuston tilannetta.
Paikkaus
Paikkaus tehdään potilaan ja hammaslääkärin yhdessä valitsemalla materiaalilla. Käytössä on perinteiset edulliset paikkamateriaalit eli yhdistelmämuovit tai hinnakkaampi ja kestävämpi keramia.
Parodontologinen hoito
Arkikielessä parodontologisesta hoidosta puhutaan usein hammaskiven poistona. Hoito on kuitenkin käytännössä laajempi kuin pelkkää hampaiden puhdistamista. Hampaisiin ja ientaskuihin kertyvä plakki ja hammaskivi aiheuttavat tulehdusta ikenille, mikä näkyy usein verenvuotona harjauksen yhteydessä. Harjatessa tulehtuneita ikeniä suun bakteereja pääsee myös verenkiertoon. Parodontologisessa hoidossa puhdistetaan hammaskivi ja plakki sekä kiillotetaan vanhat paikkojen saumat. Näin kehon oma paranemisprosessi pääsee alkamaan ja ikenet paranevat. Isoimman osan hoidon onnistumisessa tekee kuitenkin asiakas, jonka kanssa opetellaan hampaiden pesu ja motivoidaan hyvään kotihoitoon.
Kun hammaskivi on pidempään ylläpitänyt tulehdusta ikenillä, alkavat luu ja muut kudokset hävitä hampaan ympäriltä. Tällöin voi ilmetä hampaiden heilumista. Kun tulehdus on levinnyt ikeniä laajemmalle, on aika hakeutua suuhygienistin sijasta hammaslääkärille, jotta omat hampaat saadaan säilytettyä. Parodontiitiksi kutsuttu sairaus kuormittaa myös sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä vaikuttaa haitallisesti tiettyihin yleissairauksiin.
Hampaan poisto
Hampaan poiston hinta määräytyy poiston vaativuuden mukaan. Edullisimmillaan hampaan poisto on, kun hammas lähtee kokonaisena irti. Vaativuutta lisää, jos hammas täytyy laittaa osiin tai luuta käsitellä hampaan ympärillä.
Esteettinen hammashoito
Esteettisessä hammashoidossa panostetaan kauniiseen hymyyn. Hampaiden ulkonäköön voidaan vaikuttaa keraamisilla laminaateilla tai muovipaikoilla. Vastaanottovalkaisu vaalentaa hampaan värin pitkäkestoisesti.
Juurihoito
Hammas joudutaan juurihoitamaan, kun hammas on kipuillut pitkään, siinä on tulehdusta, hammas on mennyt kuolioon tai lohjennut/reikiintynyt laajasti. Juurihoidon myötä oma hammas voidaan säilyttää, eikä hammasta välttämättä tarvitse poistaa. Juurihoidon hintaan vaikuttaa hampaan juurien määrä ja kuinka vaativa hoito on toteuttaa. Juurihoidon jälkeen tulisi päättää, millainen paikka tai kruunu hampaaseen tehdään.
Purentakisko
Purentakisko valmistetaan, jos ilmenee yöllistä narskuttelua. Narskuttelu kuluttaa hampaita, aiheuttaa lohkeamia, epämääräistä oireilua hampaissa sekä kipeyttää kasvojen ja niskan lihaksia. Kiskoa käytetään nukkuessa ja se kestää käytössä n. 10-15 vuotta. Kiskon käyttö suojaa hampaita ja rentouttaa lihaksia. Useimmilla se myös parantaa unenlaatua.